Főoldal    |    Szakterületeim    |    Mi történik a pszichológusnál? / Módszerek    |    Szakmai bemutatkozás
Mi történik a pszichológusnál?

Első beszélgetés: néhány (egy-három) alkalomból áll, melynek célja a hozott probléma megfogalmazása az élettörténet és a személyiség működésével összefüggésben. Ezt követően állapodunk meg a terápiás munka tartalmi részében és a keretekben, mely magában foglalja az alkalmazott módszert, az ülések időpontjainak és a fizetési feltételeknek a megbeszélését.


Módszerek:

Konzultáció: olyan személyre szabott beszélgetés, mely során a pszichológus segít új perspektívából rálátni egy meghatározott élethelyzetre, problémára. Nem terjed ki mélyebb lelki folyamatok feltárására és megértésére, viszont a probléma megfogalmazása önmagában is segít a tisztábban látásban, a tudatosság növelésében.

Rövidterápia: egy adott probléma vagy élethelyzet és az illető személy ehhez fűződő viszonyának megvilágítására, körbejárására fókuszál. Hozzátartozik a személyiségműködés lényegi megértése, azonban nem bocsátkozik széles körű-, mély elemzésbe, az adott kérdéskörre koncentrál. Heti egy-két ülést jelent, általában meghatározott időtartamra (mely többnyire néhány hónap) szóló munka.

Analitikusan orientált pszichoterápia és pszichoanalízis:
A személyiség analízise a kevésbé körülhatárolt, összetettebb problematika esetén javasolt. Segít a belső élmények feldolgozásában, az emberi kapcsolatokban megjelenő érzések, szorongások, ismétlődő gondok és összefüggések megfogalmazásában, megvilágításában. A személyiségműködés-, a problémák átfogóbb, mélyebb megértését teszi lehetővé. A megnövekedett önismeret hozzásegít ahhoz, hogy tudatosabban irányítsuk életünket. A terápia időtartamát általában nem határozzuk meg előre.

Az analitikusan orientált terápia heti egy vagy két ülést jelent, míg a pszichoanalízis heti három vagy négyszeri alkalmas találkozással nagyobb elköteleződést igényel, egyúttal lehetővé teszi a fokozatos, a személyiség több területét és rétegét átfogó elemzést, több időt ad a folyamatok kibontakozására és az átfogóbb, mélyebb megértésre.

Rendelő: Budapest XI. Szabolcska Mihály utca. Telefon: +36 20 421 8422